Reklama
 
Blog | Adam Wichera

Jeden den rekonstruktérem státu

Aneb jak jsem se zkusil namočit do politiky a zjistil, že je všechno tak trochu jinak

Kdybych o Rekonstrukci státu slýchal jen z médií, asi bych si myslel, že jsou to neústupní radikálové vedoucí nesmiřitelný boj s poslanci anebo cyničtí zákulisní manipulátoři, kteří v kuloárech protlačují různé postranní úmysly a záliby politiků. Zaskočilo mne proto, když od nich přišla tato nabídka: sháníme někoho, kdo by informoval poslance o zákonech na sjezdu Starostů a nezávislých. Přihlásil jsem se sice mezi ambasadory projektu, to jo, ale čekal jsem, že budu nanejvýš rozdávat na ulici letáky, balit obálky, klikat grafiku nebo přinejhorším vařit kafe.

Vstávám tedy v sobotu ráno mírně nervózní z toho, že mi ten den budou nadávat do stalkerů a svoloči (jak to dělá s oblibou jeden nejmenovaný poslanec ČSSD), předhazovat, že chceme zničit zemi (starostové z ODS), nebo že dělám PR Andrejovi Babišovi (poslanec KDU-ČSL). Věděl jsem, že z účasti ambasadora na sjezdu ANO byla velká aféra, a že na sjezd ČSSD nikoho z Rekonstrukce státu pro jistotu nepustili s výmluvou, že tam nevládní organizace nesmí (později se bohužel ukázalo, že to tak úplně nebylo).

Naštěstí to v sále pražského hotelu, kde se STANisté slétli, vypadalo mnohem nadějněji. Asi díky velikosti STANu nešlo o sešlost v obřím kongresovém sále, kde hřímají rozčílení politici desetkrát zvětšení na plátna a obrazovky. Navíc STÁNek v rekonstrukční žluté, která je pro mnohé poslance prý už rudým hadrem, stál hned vedle registrace účastníků, takže se naší „nalejvárně“ dalo těžko vyhnout.

Reklama

Těžko říct, jestli je to krátkou dobou v nejvyšší politice, ale sjezd pod STANem opravdu působil otevřeně. To se netýkalo jen mne a dalších tří dobrovolníků kolem Rekonstrukce státu, ale i zástupců dalších stran. Ostatně strana je ve fázi námluv, takže kolem nás chtíc nechtíc museli proplout předsedové TOP09 i ODS.

Ačkoliv jsem se našprtal na to, že senátoři a poslanci mi budou klasicky předhazovat, jak nemůžeme vůbec rozumět zákonům a nechápeme realitu politiky, tak to dopadlo opačně – o zákonech se se zájmem bavili. Je sice možné namítnout, že v rekonstrukční agendě jsou dva zákony, které do sněmovny jako první navrhli poslanci za starosty (Jan Polčák a Jan Farský) a opozice navíc nemusí mít vrásky z toho, jestli se nějaký zákon přijme nebo ne, takže STAN nic neriskuje, ale na sjezdu bylo poměrně sympatické, jak s námi debatovali i ti, kteří se k závazku nepodepsali nebo ti, co prostě některé zákony odmítají.

Například senátor Zbyněk Linhart písemně ani jeden zákon nepodpořil – prý takovéto písemné závazky nerad – ale se zákony podle svých slov ztotožňuje. Na druhé straně senátor Vosecký (STAN), který se v před volbami zavázal všechny rekonstrukční zákony podpořit,, nesouhlasí se současnou podobou zákona, který rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu na obce a státní firmy. Když přišla řeč na zákon o státním zastupitelství,  začal nám vysvětlovat, že se tím posílí moc státních zástupců a vytvoří se tak čtvrtá moc ve státě. Ale na konci debaty nás pozval, ať se přijedeme podívat na případy nespravedlivě stíhaných v jeho regionu.

Předseda hnutí Petr Gazdík se u nás zastavil, protože se aktivně věnuje poslední podobě zákona o střetu zájmů z dílny ČSSD. Nabídl nám osobní schůzku, protože zvažuje, že pro jistotu podá vlastní novelu, kdyby se vládní návrh nepodařilo prosadit.

Během debat s dalšími starosty se potvrdilo, že mají stálé obavy z dopadů zákona o NKÚ na malé obce i ze zákona o zveřejňování smluv svého stranického kolegy. Na druhou stranu působí v řadě obcí, které ke zveřejňování smluv a dalších informací přistoupili dobrovolně. Především rozšíření pravomocí NKÚ bude problém, protože Senát, kde se to starosty s malým „s“ jen hemží, může při změně ústavy poslance přehlasovat.

Musím přiznat, že většinu času jsem se hrdinně schovával za foťák a argumentaci jsem nechal na dalších ambasadorech: Jiřím Brůžkovi, Petru Bouškovi (který přežil sněm ANO i s nohou v sádře) a Romanovi Šemíkovi. V záloze potom stál Josef Karlický, právník z Frank Bold, neziskové organizace, která je členem Rekonstrukce státu. Nebýt Rekonstrukce, v životě by mě nenapadlo jít za nějakým politikem diskutovat zákony, nebo úspěchy v hokeji, ale na tomhle sjezdu jsem měl pocit, že  je to vlastně docela normální.